Arbeta med resor

Om du gillar att resa och vill att resor är en del av din vardag finns det många jobb att välja mellan. Både i Sverige och utomlands.

Arbeta med turism

Det är många personer som själva har rest mycket, som slutligen startar ett eget hotell eller vandrarhem. Istället för att resa jorden själva, så tar de emot resenärer. Det passar dig som gillar att få ge service, få ta hand om ett AirBnb eller hotell och som vill ha kreativa utmaningar. Turismbranschen växer enormt i Sverige. Sverige har börjat bli ett riktigt turistland. Det är en utveckling som skett under de senaste decenniet, och som fått än mer fart under coronapandemin.

Jobba på flygplats

Du kan också jobba på en flygplats som Arlanda eller Landvetter. Antingen med incheckning, säkerhet eller någon administrativ syssla. Vill du få resa kan du utbilda dig till pilot eller flygvärdinna. På en flygplats händer det alltid något och du får känna att du är en del av omvärlden. Samtidigt kan det kännas lite tråkigt att se andra personer som ska resa iväg, medan du ska stanna kvar hemma.

Digital nomad

En digital nomad har gjort resandet till sin livsstil. Då har du eget företag som du sköter helt och hållet via din dator och mobil. Idag finns det jättemånga olika slags onlinebusiness som du kan välja mellan. Du driver ditt företag samtidigt som du reser jorden runt. En månad i Australien, sedan tar du färja och tåg norrut till Thailand. Efter en tid i Thailand tar du flyget över till Sydamerika. Det finns en stor community av digitala nomader, så du behöver inte känna dig ensam. För att trivas som digital nomad måste du vara väldigt självständig. Du driver hela företaget på egen hand och måste klara av ensamhet under vissa perioder.

Jobba på charterhotell

Du kan också jobba på charterhotell på Kanarieöarna, Mallorca eller i den grekiska övärlden. När du jobbar på charterhotell får du ofta vara turistguide och hjälpa svenska turister. Det kan också innebära att du har hand om en barnklubb för att underhålla barnen på ett all inclusive hotell. De flesta som jobbar på charterhotell gör det under en kortare tid, som ett-fem år, för att sedan starta ett eget företag inom turismbranschen. Det är ett smart sätt att få uppleva mycket semesterliv, samtidigt som du får betalt.